UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO - SPASOVO (13. svibnja 2021.) UZAŠAO NA NEBO - DJELATAN NA ZEMLJI

2021-05-12

Šteta je što je ova svetkovina posljednjih godina nekako 'zapuštena'. Naime, mnogi ne uviđaju njezinu važnost odnosno značenje. A upravo Uzašašće Gospodinovo otvara sasvim novu i jako važnu 'novu stranicu' u povijesti spasenja.


Uzdignuto 'čovještvo'- koje li radosti!

Velika je radost čuti i znati, te trajno toga biti svjestan, da je Kristovo uzašašće naše 'promaknuće'. Ako smo po krštenju s Kristom suobličeni, na poseban način sjedinjeni, onda i nas čeka 'uzdignuće'. Naše čovještvo, ovo naše smrtno tijelo 'oblači se' u besmrtno i proslavljeno, jer je Krist uzašao sa svojim proslavljenim tijelom i "sjedi o desnu Boga Oca svemogućega". To znači da ne propadamo nego nam se pruža šansa za proslavu. Stoga na Misi, u predslovlju Uzašašća, molimo/pjevamo: "Posrednik Boga i ljudi, Sudac svijeta i Gospodar svega stvorenja uzašao je k tebi: nije nas napustio, nego nam je dao nadu da ćemo kao udovi njegova Tijela biti s njime u istoj slavi gdje je on, naša Glava i prvijenac." Krist je, dakle, "uzlazeći na nebo" na neki način 'ponio' i našu ljudskost/tijelo, po kojem nam je bio sličan. To ljudsko je uskrslo i sada uzdignuto!


S desne Ocu djeluje "u sili"

Očito je da su oni koji su povjerovali propovijedanju apostola postavljali pitanje: zašto je Krist od njih morao otići i kako može ostati 'nevidljivo' prisutan? I razumljivo je da je 'došla u pitanje' njihova izdržljivost osobito u progonima. Kako ostati Isusu vjeran i odoljeti napasti nevjere?

No, apostoli i svi nakon njih bili su pozvani živjeti od vjere da je sada je živi Krist 'u sili', moćan, djelatan, to jest u stanju da spašava ljude svih vremena i prostora. Njegovo čovještvo je sada 'uzdignuto i silno', to jest obučeno u Silu, u Duha Svetoga, pa takav Uskrsli može i druge 'obući Silom odozgo. To je razlog velike radosti jer 'naša ljudskost' je spašena i time dobila na silnoj vrijednosti. Znači da imamo 'jakog' pomoćnika i zagovornika. Mogli bismo reći: jedan od nas - Krist - sjedi u krilu Trojstva da 'vodi naše poslove' ili kako kaže poslanica Hebrejima: "Uvijek živ da se za nas zauzima" (7, 25). A to je bitno, jer sada za 'njegove', za one koji u njega vjeruju, započinje veliko djelo.


Trajno nazočan i djelatan 'u svojima'

Isus je obećao apostolima da će biti trajno s njima, sa svima nama, te da ćemo ga moći vidjeti ali sada 'očima vjere'. Ali ne skrštenih ruku 'gledati u nebo'. Jer dva čovjeka (očito anđeli) stadoše, u vrijeme Isusova odlaska u nebo, u bijeloj odjeći rekoše: "Ljudi Galilejci, što stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus, koji je od vas uzet na nebo, isto će tako doći kao što ste vidjeti da odlazi na nebo." Radi se o njegovu 'Drugom dolasku' (na Sudnji dan).

Njegovim Duhom ispunjeni kršćani su pozvani nastaviti njegovo djelo dok se svijet ne 'pokristovi', i to pronošenjem njegova evanđelja cijelim svijetom. Jer upravo o prihvatu evanđelja ovisit će spasenje ljudi. Naviještanje će biti popraćeno čudesnim znakovima po kojima će sam Krist Gospodin surađivati sa svojim vjerovjesnicima. Ne znači da će to biti nešto 'spektakularnoga', ali će se vidjeti kako 'potiho' Bog čini čudesa, mijenja ljude koji se otvaraju njegovu Duhu. Dakako, zadatak navještaja povjeren je ne samo apostolima i njihovim nasljednicima, već svima. I trebat će 'dati račun' Kristu u posljednji dan, na neki način pokazati što smo činili! Dakle, Crkva je 'produžetak' Krista u povijesti. Njezinim djelovanjem ostvaruje se nova povijest koja je usmjerena posvemašnjoj Budućnosti. Jer on je odsutan 'samo na izgled' s naše zemlje. Djelovanjem Duha, svjedočanstvom vjere i ljubavi Krist se po zalaganju svojih učenika očituje svakom čovjeku i nazočan je u svakom događaju.M O L I T V A

Budući da si uskrsnuo, Kriste,

budući da živiš,

ti si u našoj sredini, ti si posvuda,

u svakom čovjeku.

Makar smo ponekad sa svih strana

stjerani u škripac,

makar nas unutrašnje muke

peku poput užarenog željeza,

ne damo se smesti jer ti živiš.

Isuse, naša radosti,

da da ostanemo u zajednici tvoje Crkve

i da se divimo tvojoj nazočnosti

u svakom čovjeku.