U čemu se zapravo sastoji to spasenje?

2022-03-12

Tko je prema Novom zavjetu spašen čovjek i u čemu se to spasenje sastoji? Odgovor je potresno jednostavan: čovjek koji sazrijeva za ljubav, koji prihvaća Božju ponudu oslobađanja od zla i postizanja života vječnoga. A kome se to, i na koji način, događa?

Znamo za onu ženu veliku grešnicu iz evanđelja za koju je Isus rekao: "Mnogo joj se oprašta jer je mnogo ljubila." A društveno nezamagljiva provjera te ljubavi jest 'drugi', onaj 'kraj tebe', bližnji, ljudi s kojima te život nosi u dodir a da ih niti biraš niti određuješ kakvi će biti.

To znači da je puna mjera spašenoga ljudstva i njihova svijeta Isus Krist, raspeti i uskrsli. Ne pošteđeni! Radi nas i radi našega očovječenja! A što je najparadoksalnije: taj model svega spašenoga ne umire ni za načela ni za Boga, nego za ljude. Štiteći ciljeve i Boga, njega ubijaju. On je neuklonjivi i neobmanjivi škandal, izazov i danas. Do konca svijeta. Odnosno: kriterij spašenosti čovjeka prema Novom zavjetne ne ide crtom pitanja 'što sam ja' ili 'što će biti sa mnom' - nego crtom 'što sam ja, stvarno grešnik, grešnome drugome - bližnjemu? Otuda počinje novi svijet spašenih.

U svemu svijetu je Bogu mio onaj - na putu spasenja - onaj koji vrši pravdu. Vjera u Boga nije izlet u apstrakciju. Vjera u Boga znači početak novoga života. I korjenita izmjena ponašanja. Znači progledati i steći novo srce! Za to su strahovito važne stvarne, svakodnevne i dalekosežne činjenice: ljubiti Boga i bližnjega svoga! Ići Isusovim putem sebedarja i ljubavi.