TRINAESTA NEDJELJA KROZ GODINU (2.7.2023.) Odricanje kao dobitak

2023-07-03

Misna čitanja - evanđelje: Mt 10,37-42

Današnje evanđelje je ne samo poziv kršćaninu da dosljedno ide Isusovim putem, nego je ono pravi izazov svakome, poglavito mladom vjerniku, a nadasve onima koji nisu kršćani! Izazov je golem, jer, kaže Isus, bez odricanja od svega nemoguće je biti kršćanin. Što je odricanje i što ono znači, predpostavlja se da svatko od nas na svoj način razumije, pa čak i djeca.

No bitno je pitanje znademo li se mi odricati nečega, a da to bude po Božjem? Jer samo velik čovjek može se odreći nečega, pa i vrlo važnoga i vrijednoga, i to upravo poradi Boga. Slabić, kukavica, račundžija to ne može! Jer takvi uvijek gledaju jedino sebe i svoje sitne interese.

Ponavljam, netko sa strane, tj. nekršćanin mogao bi lako zaključiti kako je taj Isusov govor, zahtjev - tvrd i preradikalan. Jer On traži da ga volimo i ljubimo više nego svoje roditelje, djecu, supružnike... Kako to shvatiti, a da ne budemo u nedoumici ili da oni kojima to trebamo objasniti ne ostanu zbunjeni?

Zar je Isus tako sebičan? Ne, nije riječ o sebičnosti! Jer ljubiti u biblijskom shvaćanju znači slušati, poštivati, jednostavno rečeno - staviti na prvo mjesto. Stoga sada zamislimo: kada bi nam Bog bio na prvom mjestu, najprije nama kršćanima u bilo kojem položaju i zvanju, ali i svima drugima koji vjeruju u jednoga Boga, sigurno bi i naši ljudski odnosi i susreti bili neusporedivo više na našu zajedničku korist i radost. Dakle, ako bi nam bio na prvom mjestu Bog, kao npr. svetim apostolima Petru i Pavlu, ako bismo Isusa slušali ozbiljno, onda bismo i odricanje shvatili i prihvatili lako i rado.

A iz životnog izkustva dobro znademo kako je sve nesigurno kada ne počiva na dobrim temeljima i ispravnim odlukama. Kao zreli vjernici znademo pravilo: Sve što se radi i gradi bez Boga, jednom se sigurno sruši! Dakle, ako Bog nije na prvom mjestu, onda više ništa nije na svome mjestu! Ako nam Bog nije na prvom mjestu, onda nam bilo kakva služba i družba postaju teret i napor, jaram i nezadovoljstvo. Zato ljubav prema Bogu uvijek ima prednost, a to je i jedini uvjet za našu osobnu sreću.

Molimo ne samo kod ove svete mise, nego često molimo iskreno Boga da shvatimo što to znači darivati se, izgarati za drugoga iz ljubavi prema Bogu, da dokučimo smisao odricanja u kojem nam sigurno ništa neće nedostajati, nego ćemo stostruko zauzvrat dobiti.

A.K.