TREĆA KORIZMENA NEDJELJA (B) ( 3.3. 2024.) Čišćenje svoga "hrama" - iz ljubavi

2024-03-03

Čitanja: Izl 20,1-…17; 1Kor 1,22-25; Iv 2,13-25

U evanđeljima ne postoji opis događaja u kojem je Isus reagirao tolikom žestinom i takvom srditošću, kao što je slučaj "čišćenja Hrama". Netko bi, poglavito u današnjemu mentalitetu koji mediji svakodnevno "pumpaju" vijestima i uputama o "neprihvatljivom nasilju", mogao pomisliti da je takvo Isusovo nepopustljivo ponašanje skandalozno. To više što su trgovci i mjenjači novca imali pravo biti u predvorju jeruzalemskog Hrama jer su o velikim blagdanima mijenjali novac i prodavali životinje za prinošenje žrtava koje su kupovali pobožni židovski hodočasnici iz cijeloga svijeta. Dakle, njihova je služba u Hramu bila važna! Zašto Isus tako postupa? Zašto je pun "gnjeva i gorčine"?

Unatoč svemu Isus je imao temeljito ozbiljan razlog za svoj postupak. Zato što želi iskorijeniti trgovački odnos vjernika s Bogom! Ponavljam, prodavači i mjenjači novca bili su potrebni za liturgiju u hramu - što znači da Isus nema ništa protiv njih samih - ali problem je drugdje. Naime, trgovina i trgovanje uključuju dvije strane - sastoje se i od onih koji kupuju, i od onih koji prodaju svoje usluge. Međutim, nije problem u "razmjeni dobara", nego u tome što je trgovački duh zavladao među pobožnim Izraelcima, a to je sasvim pogrješan stav u vjeri.

Dakle, takvo shvaćanje - da se spasenje može od Boga kupiti - vrlo je velika zabluda koju Isus želi raskrinkati. Zato on nastupa ovako žestoko i gorljivo jer želi obraniti ispravnost i čistoću vjere. Dakle, Isus želi poručiti ondašnjim vjernicima, a to je pouka i nama kršćanima, da nije dovoljno samo prinositi žrtve u Hramu, nije dovoljno samo moliti, već je potrebno i živjeti po Božjem zakonu - prema Božjim zapovijedima odnosno prema Evanđelju.

Taj nas Isusov postupak uči da se odnos s Bogom ne može kupiti, da se Boga ne može prevariti niti podmititi. Nažalost i danas neki kršćani svoj odnos s Bogom temelje baš na toj logici: dajem ili plaćam nešto u svojoj župi, pomažem karitativne akcije Crkve, molim točno određeni broj molitava... itd. itsl… sve to kako bi Bog meni uzvratio razmjerno onome što sam uložio. No, spasenje se ne može rezervirati, ne može se ničim (pred)platiti. Isusu je stalo do toga da svaki čovjek bude svjestan važnosti iskrenog odnosa s Bogom, kojem je temelj ljubav.

O tome govori i sljedeći detalj u toj zgodi. Židovi su od Isusa tražili znak koji bi potvrdio da on ima vlast tako postupati. No, Isus im neće dati znak. Jer ne mogu ljudi određivati kriterije Bogu. Njegov znak su križ i uskrsnuće - a to su znakovi njegove ljubavi. Upravo je iz ljubavi svojom mukom, smrću i uskrsnućem Isus Krist obnovio cijeli svijet i svakoga čovjeka ter preobrazio našu narav ranjenu grijehom. To je prava obnova, pravo čišćenje, pravo preobraženje. Zato je Isus govorio i o uskrsnuću svojega tijela - to je onaj pravi Hram, to je nov način prisutnosti samoga Boga među ljudima.

Korizma je idealna prigoda i za naše osobno pročišćenje. Naime, svatko od nas je po sakramentu sv. krštenja postao živi hram Duha Svetoga. Bog želi da naš hram bude čist. Isus i danas izgara svetim žarom, "svetim gnjevom" radi obnove svakog ljudskog srca čija je čistoća i ljepota narušena grijehom. Pročistiti svoje srce - to je naša zadaća ove Korizme! Molitva, milostinja i post nisu svrha samima sebi. Oni su sredstva kako bismo obnovili svoj duh, kako bismo se odviknuli od grijeha ter opet zadobili milost koja nam je darovana u času krštenja.

Naša osobna obnova i čišćenje ne može niti smije biti tek šala ili igra. Bog traži temeljito i ozbiljno obraćenje. Daje nam tu mogućnost kako bismo ponovno izgradili pravu ljubav i prema njemu, i prema bližnjima, tj. svim ljudima, a poglavito prema potrebnima. Iz ljubavi…!


A.K.