SVETKOVINA SV. PETRA I PAVLA (29. lipnja)

2021-06-28

Svetkovina apostola Petra i Pavla vjerojatno je najpoznatija od svih slavlja apostola. Prema biblijskim činjenicama njihovo zajedničko štovanje nipošto nije samo po sebi razumljivo. Pavao čak zna izvještavati o žestokim sukobima s Petrom, glede zajednice u Jeruzalemu.

Zajedno sa svojim bratom Andrijom, Šimun, sin Jonin, nazvan Petar (Stijena, također i Kefa), pripadao je prvim učenicima koje je Isus pozvao. Isusov poziv zatekao ih je na ribolovu na Genezaretskom jezeru: "Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!" Svoj poseban položaj u krugu Isusovih učenika zahvaljuje Isusovu obećanju: "Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati." Došao je prema predaji u Rim te postao prvim Rimskim biskupom. Umro je mučeničkom smrću za vrijeme cara Nerona.

Pavao, najprije ogorčeni neprijatelj i progonitelj Crkve (zvani Savao) pred vratima Damaska susreće Krista, što mu bitno mijenja život na način da od progonitelja Crkve postaje navjestitelj Kristove poruke, apostol pogana koji je evanđelje proširio velikim dijelovima Rimskoga carstva i utemeljio brojne zajednica kršćana ih poganstva. I Pavao je umro u Rimu mučeničkom smrću za vrijeme cara Nerona.,


U predslovlju na Misi molimo (pjevamo)

"Petar je prvi u ispovijedanju vjere, a Pavao u tumačenju njenih dubina.

Petar je od vjernih Židova osnovao prvu Crkvu

a Pavao objavio tvoje ime poganima i postao učitelj naroda.

Tako su svaki na svoj način okupili jednu Kristovu Crkvu,

bratski osvojili mučenički vijenac

i zajedničko štovanje vjernika tvojih."