Sveta misa u nedjelju Isusova krštenja (7. siječnja 2024.godine)

2024-01-08

"U ono vrijeme: Propovijedao je Ivan: "Nakon mene dolazi jači od mene. Ja nisam dostojan sagnuti se i odriješiti mu remenje na obući. Ja vas krstim vodom, a on e vas krstiti Duhom Svetim." Onih dana dođe Isus iz Nazareta Galilejskog i primi u Jordanu krštenje od Ivana. I odmah, čim izađe iz vode, ugleda otvorena nebesa i Duha poput goluba gdje silazi na nj, a glas se zaori s nebesa: "Ti si Sin moj, ljubljeni! U tebi mi sva milina!"" (Mk 1, 7-11)

Događajem krštenja Gospodinova na Jordanu postaje nam očito kako je otajstvo Božje prisutnosti raslo i razvijalo se u Isusu dok nije došlo vrijeme da se jednom posve očituje osobno i javno cijelom Božjem narodu. Stoga ovaj događaj, a to razaznajemo i iz Evanđelja, nije bio čin koji je Isusu bio potreban na način na koji je trebao svima drugima koji su dolazili primiti Ivanovo krštenje. Upravo je zato sam Ivan navještavao da nakon njega dolazi jači od njega kojemu on nije dostojan odriješiti remenje na obući. Zatim, taj koji dolazi imat će moć krstiti Duhom Svetim. Stoga, čin Isusova krštenja nije njemu bio potreban niti je mogao proizvesti one učinke koje je imao za sav drugi puk. Također, u tome činu je očita i velika Isusova poniznost, jer se, premda je on utjelovljeni Sin Božji, podlaže Ivanu, te time odaje priznanje njegovu djelovanju u Božjem narodu… Ujedno, taj čin je i znak veličine našega krštenja.

Svetkovinom krštenja Gospodinova završava božićno vrijeme. Misu i pobožnost klanjanja u ovu je nedjelju predvodio župni vikar don Anđelko Kaćunko.