Sveta misa u 1.korizmenu nedjelju (B) 18.veljače 2024.godine

2024-02-18

"U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli su mu služili. A pošto Ivan bijaše predan , otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: "Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!"" (Mk 1, 12-15)

U današnjem evanđelju samo je kratko naznačeno, ali mi znamo iz drugih izvještaja na koje je načine Isus bio kušan. Nakon iskušavanja i sotonskih napasti Isus vrlo jasno i hrabro započinje svoje javno djelovanje. Iz svega možemo naučiti  da velikim Božjim djelima uvijek prethode velika i često teška iskušenja, a slično biva s onim ljudima koji mu se stave na raspolaganje. Potrebno je prokušavanje, ne Bogu, nego nama - meni, da upoznam sebe i da mi se pročisti pogled, da učvrstim odluke i svoje izbore. Kušnje se ne tiču samo pojedinaca, nego i narodi i države, pa i sama Crkva, trajno su izloženi iskušenjima. Tako i danas svi osjećamo težinu i mnoga pitanja bilo da se radi o zemaljskim zbivanjima, bio o crkvenim gibanjima u svijetu. Ratovi, potresi, krize, deklaracije, prijepori, interesi...- što nas zbunjuje i žalosti, ali sve će to proći, ostaje samo vječnost s Bogom, ostaje Isus Krist, s kojim živimo i umiremo te ćemo s njime živjeti u vječnosti.


Svetu misu u 1. korizmenu nedjelju, 18.veljače 2024.godine, u 11 sati, u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u Švici, predvodio je župni vikar pop Ante Luketić.