Sveta misa na svetkovinu Presvetog Trojstva (B), 26.svibnja 2024.godine

2024-05-26

"U ono vrijeme: Jedanaestorica pođoše u Galileju na goru kamo im je naredio Isus. Kada ga ugledaše, padoše ničice preda nj. A neki posumnjaše. Isus im pristupi i prozbori: "Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji! Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane - do svršetka svijeta." (Mt 28,16-20)


Mnogi se trude riječima objasniti tajnu Presvetog Trojstva. Istinu vjere koju danas slavimo teško je objasniti, no moguće je potruditi se doživjeti blizinu otajstva koje ispovijedamo izričući ozbiljan izraz: Presveto Trojstvo. Liturgijski susreti kršćana, osobito euharistijsko slavlje, označeni su snažnom vjerom Crkve u Božju trojstvenost. Već na samom početku svake svete mise ispovijedamo svoju vjeru u Presveto Trojstvo stavljajući na sebe znak križa i govoreći "U ime Oca i Sina i Duha Svetoga." Znak je to posvještenja  da smo kao zajednica i osobno ucijepljeni u Boga. A našu povezanost s trojstvenim Bogom posvješćuje nam i pozdrav kojim svećenik na početku euharistije pozdravlja vjernike: "Milost Gospodina Isusa Krista, ljubav Boga Oca i zajedništvo Duha Svetoga sa svima vama. " Tako se spomen Presvetog Trojstva ponavlja tijekom cijele euharistije, sve do kraja kad primamo blagoslov trojedinog Boga, kako bismo mogli biti blagoslov jedni drugima. 


Svetu misu na svetkovinu Presvetog Trojstva, 26.svibnja 2024.godine, u 11 sati, predvodio je župni vikar don Anđelko Kaćunko.