ŠESTA NEDJELJA KROZ GODINU (12.2. 2023.) Kršćanin – zaštitnik života!

2023-02-15

Misna čitanja: Sir 15,15-20; 1Kor 2,6-10; Mt 5,17-37

Ne bude li vaša pravednost veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja - nećete ući u kraljevstvo nebesko!

Te je riječi Isus izgovorio svojim učenicima prije dvije tisuće godina, ali one su danas upućene nama, kršćanima, Isusovim učenicima na početku 21. st. Premda su one posebno upozorenje današnjim farizejima u znanosti, politici i medijima, svi kršćani pozvani su nad tim riječima razmišljati o sebi.

U evanđeoskom ulomku ove nedjelje, Isus kao primjer farizejskog tumačenja Božjega Zakona, ističe pet primjera, a najprije 5. Božju zapovijed: "Ne ubij!" Ta jasna odredba ne dopušta nikakva farizejska tumačenja - ni onda ni danas. No za ulazak u Kraljevstvo Božje nije dovoljno uzdržati se od čina ubojstva u fizičkom smislu.

Neki se vjernici upravo u tom smislu ispovijedaju: Nisam zapalio, nisam ukrao, nisam ubio...! A to je varka, jer 'ubiti' drugoga može se na mnogo finih načina. Zato u zapovijed "Ne ubij!" spada svako ponašanje koje čovjeku oduzima npr. čast, dostojanstvo, dobar glas, upoznavanje Boga već od djetinjstva (što je posebno upozorenje roditeljima da u odgoju ne smiju propustiti zadaću da budu prvi vjeroučitelji svojoj djeci!!). Zatim, 'ubijati' nekoga može se stalnom mržnjom, nepravdama, stalnom zavišću, ogovaranjem, ljubomorom itd. Zato su stari govorili da peta Božja zapovijed glasi: Ne ubij rukom i jezikom!

Upravo zbog svih tih "nijansi" Isus od nas traži da poštivanje Božjega zakona bude iznad svih ljudskih zakona. A to znači i da smo dužni usprotiviti se nepravednim zakonima i pružiti odpor raznim društvenim trendovima protiv života. A upravo je takav zakon o abortusu, tj. o pobačaju - i u svijetu i u Hrvatskoj. Ali u to spada i zakonska presuda da istospolne zajednice mogu udomiti pa čak i posvojiti djecu - što potvrđuje i skandalozan "zombijski" postupak hrvatskih građana prema zambijskoj djeci. Zbog takvih su zakona mnoge duše duboko ucviljene i vječno upropaštene, jer se godišnje u svijetu već u majčinoj utrobi likvidira nekoliko milijuna nerođenih, a to je postalo čak i vrlo unosan biznis. A zato je naša Gacka dolina i cijeli hrvatski narod na rubu demografske katastrofe...!

Nedavno je i na hrvatskom jeziku objavljena knjiga pod naslovom Neplanirano. To je potresna životna ispovijest američke liječnice Abby Johnson. Bila je ravnateljice klinike za pobačaje, a postala je gorljiva zagovornica prava nerođenih. Kada je u listopadu 2009. dala otkaz, bio je to šok za javnost - jer bila je veoma poznata - i odmah je došla u udarne vijesti svih medija. Naime, ona je u Texasu bila ravnateljica klinike poznate po pobačajima, što ju je vodila organizacija Planned Parenthood (u prijevodu: Planirano roditeljstvo). No odstupila je nakon što je prvi put vlastitim očima svjedočila abortusu ter se pridružila protivnicima pobačaja koji su se molili pred ogradom klinike u sklopu inicijative "40 dana za život".

Na stranicama svoje potresne knjige "Neplanirano", po kojoj je snimljen i istoimeni film, ta liječnica prvi put otkriva sve detalje dramatične životne priče: opisuje svoje dvojbe i osobna previranja, tisuće pobačaja, sudsku bitku i na koncu svoju potpunu duhovnu preobrazbu, obraćenje...No takvih i sličnih svjedočenja ima mnogo. Jedno od najpoznatijih je veoma šokantno priznanje obraćenika američkoga ginekologa židovskog podrijetla dr. Bernarda Nathansona - opisano u biografskoj knjizi IZ SMRTI U ŽIVOT - kao i svjedočanstvo kolumbijske liječnice Glorije Polo, objavljeno pod naslovom OD ILUZIJE K ISTINI - Stajala sam pred vratima raja i pakla.

Nakon takvih svjedočanstava lakše nam je razumjeti zašto Isus od svojih učenika, tj. i od nas danas, traži da naša pravednost bude veća..., dakle da budemo drukčiji od farizeja ovoga svijeta. Odnosno, kako je iztaknuto u evanđelju prošle nedjelje - da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta!

A.K.