SEDMA VAZMENA NEDJELJA (21.5.2023.) Molitvom do obnove po Duhu Svetom

2023-05-22

Misna čitanja: Dj 1,12-14; 1Pt 4,13-16; Iv 17,1-11a

Ulomak evanđelja 7. uzkrsne nedjelje jest dio Isusove tzv. velikosvećeničke molitve na Posljednjoj večeri, prema zapisu Sv. Ivana. Isus se oprašta od svojih učenika pa nebeskog Otca posebno moli za njih.

Međutim, molitva je glavna misao koja povezuje sva današnja čitanja, a poglavito prvo i evanđelje. Naime, vjera i život vjernika, a time i poslanje Crkve nije u dobroj propagandi i reklami u medijima. To valja posebno iztaknuti jer Crkva danas obilježava Svjetski dan medija, kada pape redovito u svojim porukama potiču vjernike na izpravno služenje medijima: Bogu na slavu, na vlastitu duhovnu izgradnju i za zdravu komunikaciju s drugima. Dakle, mediji Crkvi nisu ni biznis ni glavna snaga, nego njezina snaga izlazi iz molitvenog duhovnog života cijele Crkve i svakog pojedinca.

To znači da duhovni život uključuje dva neodvojiva čimbenika - molitvu i Duha Svetoga. U Djelima apostolskim (u 1. čitanju), nakon Isusova Uzašašća apostoli su deset dana bili "jednodušno postojani u molitvi sa ženama, i Marijom, majkom Isusovom" i njegovim rođacima. Dakle, na početku Crkve muževi, mužkarci su temelj Isusove zajednice. A danas? Danas, nažalost, mnogi kažu da su crkva i molitva "ženski posao", da je krunica samo "za babe".

Međutim, hvala Bogu dogodila se velika promjena: mužkarci na koljenima mole krunica na trgovima Europe. Možemo reći: u poganskom 21. st. događa se 1. kršćansko stoljeće! To je čudo. "To je znak vrjemena!", rekao je vojni biskup J. Bogdan. Sinoć mi je prijatelj iz Zagreba, profesor u mirovini, poslao link i fotografiju jednoga mladića, izpod koje kaže: "Ovo je moj sin, doktor fizike. On je i jedan od organizatora krunice na Trgu!" Ostao sam iznenađen - mlad čovjek, 20-ak godina…! Pa od radosti su mi došle suze na oči…!

Isus je znao kakve kušnje čekaju apostole, najavio im je i progon, zato moli za svoje učenike da nastave djelo koje je njemu Otac povjerio, a on predao njima. Isus moli Otca da vodi i čuva učenike i da im pošalje Duha Svetoga. To pokazuje kako je kod Isusa molitva uvijek povezana s Duhom Svetim. A to je i nama svima pouka, ali posebno našim krizmanicima…!

Cijelo Sveto Pismo prožeto je govorom o molitvi, pozivu na molitvu i o snazi molitve. Činjenica je da temelj duhovnog života i konkretne življene vjere čini uvijek molitva. Svetost života uvijek je tijesno povezana s molitvenim životom i to se vidi u svakodnevnom životu pojedinca i zajednice.

Također, duhovno bolje raste župa u kojoj se stalno moli, tj. župa koja ima molitvenu zajednicu – kao npr. u Otočcu i Švici - 15 godina(!). Kolika je važnost molitve često se iztiče slikovito: kao što se cvijeće zalijeva vodom, tako i cijeli život Crkve treba biti prožet molitvom. Zato se i naš narod jedino po takvoj molitvi može spasiti od ubrzanog izumiranja. Ovdje posebno molitvu Krunice, koju je naš sveti Blaženik Stepinac nazvao oružjem za obranu naših duša, za obranu kršćanskog poretka u našoj dragoj Hrvatskoj, za obranu kršćanskog poretka u svijetu.


A.K.