RIJEČ ŽUPNIKA ZA BOŽIĆ

2021-12-24

Cijenjeni župljani!

RADUJTE SE NARODI - KAD ČUJETE GLAS - DA SE ISUS PORODI U BLAŽENI ČAS ....!

Svima, a osobito vama koji zbog opravdanih razloga nećete moći doći u ove svete dane u crkvu, osobito zbog veće starosti i bolesti, želim se obratiti i preko ovoga našega župnoga Portala i zaželjeti vam ČESTIT BOŽ i blagoslovljenu NOVU GODINU 2022.

Nažalost i ove godine slavimo BOŽIĆ u vrijeme 'korona-virusne situacije'. Premda nas to ograničava što se tiče većih okupljanja ipak se nadam da, ako ste istinski kršćani, nećete propustiti priliku da dođete u crkvu, osim ako ste u dubokoj starosti i bolesti. U prvom redu naša je crkva (za naše mjesto) dovoljno prostrana, zajedno sa korom, da možemo poštivati epidemiološke mjere, dakako uz 'nošenje maske' (radi očuvanja sebe i drugih)! Osim toga u Božićno vrijeme imamo više blagdana i svetkovina, znači više okupljanja, pa sam uvjeren da ćete sigurno moći naći priliku za sudjelovanje u Misi barem u neke dane. Zato pogledajte crkveni kalendar i Raspored slavlja na ovome Portalu. Uz sve blagdane preporučam i blagdan sv. Ivana, apostola i evanđeliste, kojega po običaju slavimo kao zimsku 'Ivanju' (i kao imenjaka našega zaštitnika sv. Ivana Krstitelja). Sv. Misa je u ponedjeljak, 27. prosinca u 17 sati.

Smatram dužnošću reći da moramo jedni druge čuvati od 'korone', držeći se svih preporuka i propisa. I nemojte nasjedati 'kojekakvim pričama', omalovažavajući opasnost koja nam prijeti 'korone', pa makar čuli i neke neutemeljene govore ili pisanja i od nekih 'crkvenih osoba'. Nema smisla baviti se nekim silnim 'umovanjima', već voditi računa o činjenici da je 'bolest tu', da neki umiru u teškim mukama, dok neki drugi imaju posljedice nakon što su i preboljeli 'koronu'. I zato moramo učiniti sve što da se držimo preporuka epidemiologa i imunologa, ljudi struke kao i propisa državnih vlasti. Na taj način čuvamo sebe i svoje bližnje.

Nadam se da ćete me razumjeti ako skrenem pozornost na činjenicu da dio vjernika koji tu i tamo dođe u crkvu ili nažalost nema ih godinama, ne zna zapravo od kolike je važnosti za naš kršćanski život ovo sveto Božne vrijeme. Nije dovoljno znati samo da se "Isus rodio...", a da ne znamo što to za nas znači, odnosno da slavimo utjelovljenje i ulazak Sina Božjega', kao Spasitelja Isusa Krista, u ovu našu povijest da nam donese spasenje i tako pokaže smisao života.

Evo, i na našem župnom Portalu imate priliku ne samo da dublje upoznate već doživite bogatstvo značenja Boža, čitajući barem neke od niza tekstova što ih je za ove dane priredio prijatelj naše župe dr. Milan Šimunović, koji zbog narušenijega zdravlja (a i većega čuvanja od 'korone' u 'visokim godinama') manje izlazi, ali nam zato ide ususret time što već godinu dana piše tekstove koji su od velike koristi ne samo nama, nego i čitateljima izvan Švice. Preporučite ovo i svojim susjedima, prijateljima i poznanicima. Koristim priliku da izreknem zahvalu vjeroučiteljici Draženi Rubčić koja marljivo i stručno uređuje naš župni Portal.

Kao vaš župnik mislim na sve, osobito vas starije i bolesne i koji se možda osjećate osamljeni. Znajte, Bog je u Isusu Kristu sa svima nama, a osobito sa onima koji zbog bilo čega trpe. Za vas ćemo se posebno moliti na misnim slavljima.

Još nisam siguran (i zbog ove korona-situacije) kada bih i osobno krenuo u BLAGOSLOV KUĆA. Pratit ću situaciju pa ću vam na vrijeme javiti kada će to biti.

Uz čestitke i želju da vas prati Božji blagoslov, sve u obitelji lijepo pozdravljam.

Vaš župnik

vlč. Mile Rajković, v. r.