Pohvalna samoinicijativna akcija povodom potresa u sisačko-moslavačkoj županiji

2021-01-31

Piše: župnik Mile Rajković

Radostan sam kao župnik što su švički župljani, a u to spadaju i oni iz male švičke filijale Crno Jezero, izrazili veliku ljudsku i kršćansku osjetljivost i solidarnost nakon razornog potresa na Banovini. Kako ste sigurno čuli, jedna se karitativno osjećajna skupina samoinicijativno odmah organizirala i počela u župnoj dvorani skupljati namirnice, higijenske potrepštine, odjeću i pokrivače za stradalnike, ne čekajući nedjelju da ja za tu nakanu obavijestim, pozovem i zamolim vjernike. Sve što se skupilo i spakovalo, a bilo je toga prilično, odvezao je na postradalu Banovinu Krešo Šimunić iz Marasa, Brlog, zajedno sa donacijama iz drugih dijelova naše prekrasne Gacke Doline. Ovom prigodom moram pohvaliti i jednu malu volonterku, učenicu 5. razreda, Anđelu Marinić, koja je cijeli dan pomagala starijima u pakovanju i slaganju. Moglo bi mladih volontera i kod nas biti, samo treba u obiteljima i svatko u sebi malo probuditi osjećaje za nevolju drugih. Jesmo li ili nismo kršćani? Ovisi o tome kakvim smo duhom ispunjeni.

Isto je tako nekoliko mlađih gospođa dežuralo nekoliko sati da bi preuzele novčane darove za Caritas naše gospićko-senjske biskupije za pomoć stradalima u potresu. Nije sakupljeno mnogo (4.680,oo kn), mala smo župa, i što smo dali, dali smo od srca. Sve je zabilježeno i predano biskupijskom Caritasu u Gospiću preko bankovnog računa župe kod PBZ. Svim darovateljima od srca, u ime postradalih, zahvaljujemo.

Ovo se, inače, nastavlja pa koristim priliku da svima preporučim, osobito mladima, da nešto uštede od džeparca kojeg dobiju od roditelja ili koga drugoga, te da se uključe u župne volontere i da pođu u skupljanje po župi pomoć stradalima, jasno sa zaštitnom maskom.

To je za nas kršćane ne samo neki čin opće humanosti i solidarnosti, nego nasljedovanje Božje ljubavi u Isusu Kristu koji se sav za nas dao i daje nam se kroz euharistiju i danas. Naša sebedarna ljubav najočitiji je znak da slijedimo Isusa, jer po njegovu učenju najvažniji su ljubav i milosrđe, koji nam pomažu da se lakše otarasimo naših propusta i grijeha. Nemojmo biti sebični i reći: a, to se mene ne tiče; ili: to će netko drugi; ili: tu je župnik, mežnjarica, itd. nek' oni vode brigu o tome. Svi smo pozvani 'na akciju'. A kako, kaže nam spot na HRT-u od Hrvatskog Caritasa: "Ljubav uvijek nalazi pravi put!" - jer ljubav nema granica.

S druge strane, potres je kao i druge nepogode i nedaće nepredvidiv te se može svugdje dogoditi. Ne daj Bože, ali može se dogoditi jednoga dana tako nešto i u našim krajevima. Onda bismo vapili i očekivali pomoć od drugih kao i oni od nas. Budimo solidarni, makar i sa najmanjim iznosom, možda sada najviše novčanim. "Dajte i dat će vam se, mjera nabijena i natresena!" - govorio je Isus.