PEPELNICA Početak korizmenoga vremena (Srijeda, 17. veljače)

2021-02-17

Pepelnica ili Čista Srijeda označuje početak korizmenoga vremena koje traje četrdeset dana (korizma dolazi od latinske riječi 'quadragesima'=četrdesetnica). To je vrijeme pokore i priprave za proslavu vazmenog otajstva - muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista.

Tog se dana u bogoslužju obavlja obred posipanja pepelom. Pepeo je znak ljudske prolaznosti, krhkosti i kratkoće ljudskoga života. Kršćanina koji vjeruje u uskrsnuće pepeo podsjeća da ne smije posve prionuti uz dobra ovoga svijeta kao da bi ta dobra mogla dati smisao ljudskome životu. To se kasnije u obredima počelo izražavati riječima: "Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti!" Dakako, to izgleda kao pesimističan pogled.

Naime, u svom izvornom značenju pepeljenje je izraz volje da činimo pokoru koja se očituje u prihvaćanju evanđelja. Zato se u novije vrijeme kod obreda pepeljenja preporučuju riječi: "Obratite se i vjerujte evanđelju!" Dakako, u to je uključeno i priznavanje vlastite bijede i grešnosti, ali s druge strane i nade da nas Božja dobrota može ponovno očovječiti.

Pepeo je proizvod vatre, te na temelju prastarog načina mišljenja ima snagu čišćenja. U tom smislu označuje pokoru, kao oslobađanje (čišćenje) od grijeha i prianjanje uz Boga.

Za katolika pepeljenje spada u tzv. sakramentale ili blagoslovine. Za razliku od sakramenata, koji djeluju snagom samoga čina, djelotvornost blagoslovine usko je vezana na unutrašnju spremnost i raspoloženje pokornika.

Pokora i obraćenje, ustrajnija molitva i djela milosrđa spadaju u srž su evanđeoske poruke i ovaj obredni čin treba gledati pod tim vidom.