N A P U T U S V E T O S T I - BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC, ZAGREBAČKI NADBISKUP I KARDINAL

2021-02-09
  • Rođen 8. svibnja 1898. u Krašiću (kod Jastrebarskog).
  • 7. prosinca 1937. postao je zagrebačkim nadbiskupom.
  • Papa Pio XII. uvrstio ga je 12. siječnja 1953. u Zbor kardinala.
  • Umro 10. veljače 1960. u Krašiću, na glasu svetosti i mučeništva i pokopan u zagrebačkoj katedrali.
  • 3. listopada 1998. prigodom drugoga pastoralnog pohoda Hrvatskoj papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici proglasio ga je blaženim.
  • 4. prosinca 1980. započeo je proces za njegovu kanonizaciju (proglašenje svetim).


1. "JA SAM ZA SVOJE UVJERENJE SPOSOBAN PODNIJETI NE SAMO ISMJEHIVANJE, PREZIR I PONIŽENJE, NEGO - JER MI JE SAVJEST ČISTA. PRIPRAVAN SAM SVAKI ČAS I UMRIJETI" (Na suđenju 3. veljače 1946.)

Primjer kako kršćani trebaju prihvatiti i trpljenje za istinu.

Zašto često i iz nekog ljudskoga obzira zaniječemo svoju vjeru?


2. "Stepinac, koji je išao na sud kao duhovni pastir Hrvata, izišao je iz sudnice kao opći vođa svoga naroda i kao uzor svijetu."

"Kažem vam, kad bi oni šutjeli, kamenje bi progovorilo (Lk 19, 40) (to su riječi Isusove farizejima koji su mu rekli da prekori učenike (narod) koji su mu klicali kada je ulazio u Jeruzalem prije Muke: Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje. na nebu mir. Slava na visinama).

Kardinal je učinio da tisuće 'kamena' tisuću puta odzvanjaju: STEPINAC MU JE IME.

(Biskup New Yorka Fulton J. Sheen, 12. rujna 1948.)

Zašto zaboravljamo svoje velikane? Zašto im se ne obraćamo za savjet, za zagovor u molitvi?


3. Svojim mučeničkim životom ostvario je program što ga je kardinal Stepinac zapisao 29. prosinca 1956. u vrijeme sužanjstva u Krašiću:

"Naši bi se ideali mogli sažeti u jednu riječ - Bog! Bog naš uzor, Bog naš život, Bog i svjetlo naše na stazama ovoga zemaljskoga života!"

Svoje biskupsko služenje proveo je pod geslom: "U Tebe se, Gospodine, pouzdajem!"

(Ps 31, 1).

O kad bi naše obitelji prihvatile ovaj Program!ZAVJETNA MOLITVA bl. Alojziju Stepincu

Blaženi Alojzije Stepinče, obraćamo Ti se mi Tvoji štovatelji,

na Tvoj dan, dan Tvoje mučeničke smrti, jer kršćani vjeruju da je taj dan za ljude sveta života 'dan prijelaza' u slavu Svetih, dan ulaska u vječno zajedništvo s Bogom, što je Crkva i svečano potvrdila kada te je proglasila Blaženim.

Razmišljajući o tvome životu i djelu ostajemo zadivljeni ali i izazvani da nastavimo Tvoje djelo svjedočenja za istinu Evanđelja i u današnjem vremenu kada su mnogi na nju zaboravili. Istina vjere i život po vjeri ugroženi su u našim obiteljima, koje su izložene raznim utjecajima. Mnoge mlade obitelji, pa i onda kada nemaju nekog posebnog razloga, naprosto nisu otvorene životu, ne raduju se novome djetetu, riskirajući da jednoga dana ostanu sami, da nas bude sve manje i da ne vidimo budućnost našega naroda.

Premda imamo slobodu ispovijedanja vjere koju Ti nisi imao i zbog čega si podnosio najveća poniženja u suprotstavljanju sustavima i idejama koje su ugrožavale naš hrvatski narod i na ovim prostorima, i ne moramo se bojati javno priznavati svoju vjeru, ipak smo zarobljeni od raznih oblika ljudskog obzira i brzo padamo pod utjecaj javnoga mnijenja koje često nije sklono kršćanskoj vjeri. Neka nam Tvoj svijetli primjer bude nadahnuće da kao i Ti budemo ljudi i kršćani jaka karaktera, nepokolebivi u zalaganju za istinu i dobro našega naroda.

Molimo te da svojim zagovorom pomogneš da svi oni bojažljivi kršćani koji se još uvijek iz ljudskoga obzira aktivnije ne uključuju u život župne zajednice zajednice, bojeći se što će im netko nešto reći ili se narugati, što prije prestanu kao vjernici biti 'žrtve' okoline.

Molimo te za naše redovite kršćane da ustraju u vjeri, da nastoje u njoj rasti kako bi mogli biti uvjerljiviji prenositelji vjere, pravi evangelizatori u sredini gdje je sve više udaljenih od Boga i Crkve, štoviše i jedni od drugih, gdje se širi nezadovoljstvo i beznađe.

Molimo te da nas svojim zagovorom kod Boga podržavaš u nama duh požrtvovnosti s kojim ćemo uložiti naše snage u izgradnji naše župne zajednice pa i onda kada zbog našega zalaganja doživljavamo nerazumijevanja ili ogovaranja sa strane samih kršćana.

Svojim zagovorom potakni mlade da se ne daju zavesti od brojnih izazova današnjega vremena, osobito od droge i drugih ovisnosti. Potakni barem neke mladiće i djevojke da ozbiljnije razmisle o svećeničkom i redovničkom zvanju, kako naš hrvatski narod ne bi ostao bez pravih pastira, redovnika i redovnica.

Budi zagovornik i tješitelj svim našim bolesnima, ugroženima, nepravedno osuđenima, siromašnima i svima koji zbog bilo kojega razloga očajavaju.

- BOŽE, PO ZAGOVORU BLAŽENOG ALOJZIJA STEPINCA, JAČAJ NAŠE ŽUPNE ZAJEDNICE U VJERI, UFANJU I LJUBAVI, MOLIMO TE.

- DAJ DA SE NADAHNJUJEMO VJEROM I ŽRTVOM KOJU JE PODNIO BLAŽENI ALOJZIJE, MOLIMO TE

Primi naše molitve koji smo ti uputili po našem zagovorniku blaženiku Alojziju. To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.Iz Molitve za proglašenje Bl. Alojzija Stepinca "svetim"

PONIZNO TE (Gospodine) MOLIMO da nas obdariš svojom radošću

te blaženoga Alojzija ubrojiš među svece sveopće Crkve,

da bismo ga mogli još predanije slijediti

i uteći se njegovu moćnom zagovoru

u svim svojim životnim potrebama."
Za ljude u nevolji, izložene raznim kušnjama

U ČASOVIMA TVOJE NEVOLJE

BOG TE NIJE NAPUSTIO


Stope u pijesku

Jedan je čovjek vidio u snu dugačak pješčani žal. U pijesku je otkrio tragove: ponekad otisak jednog, a još češće dva para nogu.

Pođe mudrom starcu pa ga upita za značenje.

- Ovaj mu reče: To su otisci tvojih vlastitih nogu, tragovi tvoga života.

* Zašto su onda često dva traga jedan uz drugi?

- Drugi trag je Božji. Bog je uvijek išao uz tebe.

* A što je samo s onim mjestima gdje vidim samo jedan trag?

- To su vremena nevolje i boli koje si morao podnijeti.

* A zašto me je Bog baš tada napustio?

- Bog te nije napustio - reče mudrac.

Tamo gdje vidiš otisak jednog para stopala, to nije tvoj trag nego Božji.
Naime, u časovima tvoje nevolje Bog te je nosio.