Znači - da se molitvom može nešto postići?

2022-02-25

Naravno, u molitvi kažemo Bogu što nas muči. Ali pritom Boga ne smijemo shvaćati kao susjeda, nekog čovjeka koji nam daje izravne i čujne odgovore. Međutim, sama pčomisao da sjedimo pred Bogom i otvaramo mu srce, već nam čini dobro. U molitvi govorimo Bogu. Uvijek smo povezani s jednim Ti, pa i kad nam je to Ti uskraćeno doživjeti (čuti). Ali moliti ne znači samo govoriti. Može se i samo šutjeti pred Bogom. Sjedim pred Bogom šuteći i otkrivam mu svoje misli. To ne treba brkati s nekom vrstom analize sama sebe. To je susret sa sobom pred Božjim licem. U tišini molitve osluškujem da bih čuo što mi Bog odgovara.

Pitanje je kako Bog odgovara? Jedno je sigurno: on ne odgovara jasnim riječima kao čovjek. No, nakon što smo mu upravili svoje molbe i otvorili srce, u nama se često rađa jedna misao ili osjećaj. Pitanje je odakle dolazi ta misao. Psiholozi bi rekli da potječe iz nesvjesnog. Ali zašto se rađa upravo ta misao, na to pitanje psiholozi ne znaju odgovora. Tako možemo mirno vjerovati da ta misao dolazi od Boga.

Od Boga dolaze svakako samo misli koje nam otvaraju srce, ispunjavaju ga ljubavlju i spokojem. A misli koje nas ograničavaju, plaše i preopterećuju potječu od tzv. super-ega (našega nad-ja) a ne od Boga.

Što se može postići s molitvom? Prije svega, molitva nas, mijenja. Molitva nam čini dobro. Ona nas vodi u vlastitu istinu i poklanja nam vjeru da nismo sami sa svojim molbama. Kad u molitvi nešto tražimo, možda nam se ne ispunja automatski. Možemo moliti boga za sve, za sebe i za druge. A katkad i doživimo da n am je molitva uslišana, pa nama ili nekom drugom bude bolje, neka se bolest izliječi. Ali to se ne podrazumijeva smo od sebe.

U svakoj molitvi dodajemo: "Neka bude volja tvoja!" Jer molitvom ne možemo Boga siliti na nešto. Možemo ga samo moliti. A katkad se dogodi i čudo - uistinu se nešto promijeni. U najmanju ruku, molitva nas mijenja. kad molim za nekog drugog, ispunjava me nada za njega i mogu ga sresti s većim pouzdanjem. Često u molitvi doznam što bih mogao drugomu reći Molitva mijenja mene i moje odnose s drugima. I vjerujem da Bog u drugome potiče nove misli, ispunjava ga mirom i pouzdanjem.

Dakle, riječi molitve stalno me više približavaju Bogu, mene i one za koje molim. A što je jako važno, dovodi me u dodir s vlastitim bićem koje često ostaje skriveno u dubini moje duše.