Vjeronaučna olimpijada Gospićko-senjske biskupije

2023-03-17

U četvrtak 16. ožujka 2023. u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana u Otočcu  održano je natjecanje iz vjeronauka - vjeronaučna olimpijada - učenika osnovnih i srednjih škola Gospićko-senjske biskupije. Tema natjecanja bila je "Naša draga svetišta".

Susret je započeo programom koji su s učenicima pripremili vjeroučitelji ove škole: Tina Košćak, mentorica njihove ekipe, Dario Košćak i Dražena Rubčić. Riječi pozdrava i dobrodošlice uputili su ravnateljica škole Jasminka Devčić, otočki župnik, dekan, generalni vikar i predstojnik Katehetskog ureda mons. Marinko Miličević, gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac i gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić koji je službeno otvorio natjecanje. Natjecanje osnovnih škola vodila je vjeroučiteljica Gordana Bertović, a srednjih predsjednik Biskupijskog-međužupanijskog povjerenstva i član Državnog povjerenstva za natjecanje vjeroučitelj Franje Puškarić.

Natjecanje se odvijalo u dva kruga. U prvom krugu učenici su rješavali pismeni test. Poslije objeda, dok su vjeroučitelji ispravljali testove, učenici su u pratnji nekoliko vjeroučitelja i profesora škole posjetili župnu crkvu Presvetog Trojstva koju im je predstavio župnik mons. Marinko Miličević i Gačanski park hrvatske memorije. Potom su posjetili Muzej Gacka gdje ih je u kome ih je s postavom muzeja upoznala Ruža Orešković.

Nakon povratka učenika u školu, objavljene su privremene ljestvice poretka za osnovnu i srednju školu. U drugi krug natjecanja rješavanje kviza Milijunak ušlo je pet prvoplasiranih ekipa iz osnovnih i srednjih škola. Prvo mjesto osvojila je Osnovna škola Zrinskih i Frankopana s mentoricom Tinom Košćak a od srednjih škola Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana Ogulin s mentoricom Anom Stipetić. Drugo i treće mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojile su Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Korenica s mentoricom Ivanom Ivančević i Osnovna škola dr. Jure Turića Gospić s mentoricom Jelenom Majer. U kategoriji srednjih škola drugo i treće mjesto osvojile su Srednja škola Pavla Rittera Vitezovića Senj s mentoricom Anom Tomljanović i Gimnazija Gospić s mentoricom Leonardom Ružička. Nakon proglašenja rezultata, svim ekipama i njihovim mentorima ravnateljica škole Jasminka Devčić, predstojnik mons. Miličević i tajnica Katehetskog ureda s. Robertina Medven uručili su priznanja i knjigu "Majka Božja od Krasna". Prvih pet ekipa iz obje kategorije i njihovi mentori dobili su dodatno još knjigu o Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

Prvi put su ove godine priznanjem i malom slatkom "nagradom" nagrađeni učenici koji su ostvarili najbolji pojedinačni uspjeh u natjecanju, odnosno u rješavanju pismenog testa. To su Carlos Erceg iz Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac i Barbara Devčić iz Srednje škole Pavla Rittera Vitezovića u Senju. Pobjedničke ekipe ići će na državno natjecanje koje će se održati od 8. do 10. svibnja 2023. godine u Pregradi.

Zahvaljujemo ravnateljici Jasminki Devčić, svim djelatnicima i učenicima Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac koji su nam pružili gostoprimstvo, Katehetskom uredu Gospićko-senjske biskupije, članovima Biskupijskog-međužupanijskog povjerenstva te svim natjecateljima, njihovim mentorima i ostalim vjeroučiteljima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju još jedne biskupijske vjeronaučne olimpijade.

izvor: GSB 

tekst: Franje Puškarić

Fotografije: OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac; Josip Anušić