Sveta misa na svetkovinu Duhova ili Pedesetnice (B), 19.svibnja 2024.godine

2024-05-22


"U ono vrijeme: reče Isus svojim učenicima: "Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca - Duh Istine koji od Oca izlazi - on će svjedočiti za mene. I vi će te svjedočiti jer ste od početka sa mnom.  Još vam mnogo imam kazati, ali sada ne možete nositi. No kada dođe on - Duh Istine- upućivat će vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što čuje i navješćivat će vam ono što dolazi. On će mene proslavljati jer će od mojega uzimati i navješćivati vama. Sve što ima Otac, moje je. Zbog toga vam rekoh: od mojega uzima i  - navješćivat će vama." ( Iv 15,1...16-15)


Pedesetnica, tj. svetkovina Duhova je i slavlje rođendana Crkve. Gospodin joj je dao poslanje da bude zajednica naroda koju Bog okuplja po cijelom svijetu (KKC 752). Do danas to poslanje Crkve ostalo je isto. Razlika između prve Crkve i današnje Crkve jest najprije u jačini Duha Svetoga koja živi u vjernicima, zatim drukčije životne okolnosti. Ipak, obilježje svake kršćanske zajednice vjernika trebale bi biti dvije stvarnosti: zajedništvo i otvorenost. Zajedništvo u vjeri prvi je znak očitovanja Duha Svetoga. Štoviše, Bog kao Trojstvo u sebi je zajedništvo. Zato se snaga Duha jače očituje onda kad su kršćani zajedno, tj. kroz njihovu zajedničku molitvu te djela ljubavi i milosrđa. Jasno, Duhu Svetom možemo se moliti nasamo, u kutku svoje sobe, kapeli, prirodi itd. , ali velike Božje zahvate možemo očekivati u našem životu najprije kad smo zajednica. Jer Duh je onaj koji ujedinjuje. 


Svetu misu na svetkovinu Duhova ili Pedesetnice, 19.svibnja 2024.godine u 11 sati predvodio je župni vikar pop Ante Luketić.