PRVA KORIZMENA NEDJELJA ( 26.2. 2023.) - MOLITVOM I POKOROM DO POBJEDE!

2023-03-01

Misna čitanja: Post 2,7-9.3,1-7; Mk 4,1-11

Prije svojega javnog nastupa Isus se u pustinji postom i molitvom priprema za svoje poslanje. Pustinja u evanđeoskom opisu Isusove kušnje nije samo pust kraj u kojem nema ništa osim pijeska i kamenja. Ovdje je pustinja u prvom redu prostor duhovne borbe. Jer đavao, koji je kao vrhunski majstor performansa i savršeno inteligentan u odabiru tajminga za akciju – baš kao i u Raju zemaljskom, kad Adamu i Evi prilazi u liku zmije – ne nastupa kao protivnik Boga, nego je maskiran u primamljive ponude. One izgledaju kao rješenja problema, a zapravo čovjeka odvajaju i udaljuju od Boga. Zato su Adam i Eva bili prevareni, a Isus se nije dao uvući u vražju zamku. On je od posta bio gladan, a Adam i Eva su u obilju bili siti. Isusu je post dao jak duh, oštar um i snažnu volju, a blagostanje je Adamu i Evi bilo propast!

Prva đavlova kušnja je izazivanje Isusa da potvrdi svoje božanstvo pretvaranjem kamenja u kruh. Isus mu odgovara navodom iz Biblije ter pokazuje snagu Božje Riječi koja raskrinkava đavolsku zamku. Zatim đavao ponovno kuša Isusovo božanstvo: traži od njega senzaciju, medijski show - skakanje s vrha Hrama, ali sada i napastnik argumentira Biblijom. Isus ponovno odgovara riječima Sv. pisama: ne smije se iskušavati Boga! Kod treće kušnje napasnik, pokazujući skrivenu drskosti, traži od Isusa da mu se ničice pokloni. Isus ponovno citira Bibliju… i sotona biva razodkriven - premda je i on, veliki lukavac, opet citirao Sv. pismo, ipak su pale sve njegove maske - ali tu je znakovita Isusova odlučna gesta i riječ odbijanja svih napastnikovih ponuda.

Dakle - a to je za nas važna po(r)uka - Isus nam je svojim postupkom pokazao kako se trebamo odnositi prema grijehu i đavolskim zamkama, a to je – odpor! Dakle, nema pregovaranja ni pogađanja s đavlom – kako su Adam i Eva naivno postupili pa se prevarili! Jer sotona se uvijek - kako onda tako i danas! - maskira i predstavlja vrlo humano. Baš kao što današnji tzv. filantropi i gomile filozofa, političara i medija koji predlažu da u zakone i ustave uđu najveće perverzije i izopačenja ter se zalažu za toleriranje prirodnih poremećaja tzv. "ranjivih skupina" - a sve pod maskom "ljudskih prava". Jednako su tako tzv. transhumanizam i ekologiju stalnim reklamiranjem pretvorili u religiju… ističući često kako ni ta novost "nema alternativu" ter da je to sve - "za dobrobit čovječanstva"! Ali to je maska lažnog humanizma.

Jer takvim humanizmom negira se Bog, ugađa se čovjekovim požudama: to je lagodan život, blagostanje, zabava, senzacije, žudnja za moći, stjecanje, imanjem… I – jadni čovjek nasjedne, brzo se razbahati, dobro mu je – ni Bog mu ne treba…, zarobljen sebičnim interesima i požudama ne vidi više pravo ni sebe ni ljude oko sebe… i malo po malo postaje duhovna pustinja.

Navedene nijanse lažnoga humanizma očituju se na globalnoj razini, premda se tiču svakoga pojedinačno. Ali među novim privlačnim izazovima danas je najočitija velika trostruka kušnja, posebno djeci i mladima, a to su društvene mreže, tj. općenito digitalna tehnologija. Njezina trostruka napast je u tome što: 1) čovjeku oduzima dragocjeno vrijeme, 2) svojim sadržajima ljude moralno kvari, 3) posebno djecu i mlade umno zaglupljuje ter stvara ovisnost. Potvrdu za to već je dala znanost dokazujući kako pretjerano korištenja masovno razprostranjene digitalne tehnologije negativno djeluje na mozak! Zbog toga se mirno može postaviti precizno pravilo: Ako želiš biti glup, drži se stalno pametnog telefona!

Stoga, Isus nas u pustinjama današnjega života uči da su vjernost i pouzdanje u Boga jedini način za pobjedu svih napasti i kušnja ter jedini put za izlaz iz svih kriza - pa i za izlaz iz demografske katastrofe našega naroda. Ali, budući da se ništa ne rješava samo po sebi, za svaku pobjedu moramo se potruditi. Dakle, u Korizmi trebamo više moliti, više čitati Bibliju, učiniti što više dobrih djela i strpljivo izpunjavati svoje dnevne obveze. A budući da nam, i po Isusovu primjeru, potreban post odnosno pokora, kao najaktualnija potreba pokazuje se digitalni post - i to ne samo u Korizmi, nego češće tijekom cijele godine! Zato je papa Franjo nedavno "propisao recept": Molimo Gospodina da nam dade snage ugasiti televiziju i otvoriti Bibliju, isključiti mobitele i otvoriti Evanđelje!

A.K.