Pozdrav velečasnom Mili Rajkoviću

2022-08-22

Dragi naš Gospodine,

Na kraju ovog euharistijskog slavlja želim Vam u ime svih župljana uputiti nekoliko oproštajnih riječi.

Prije točno 52 godine, krajem kolovoza 1970.godine došli ste u našu župu kao mladi svećenik i kapelan. 1974. godine postali ste švički župnik i obnašali tu službu sve do danas. Možda sami niste brojali, ali ja jesam! Naime, tijekom svoje službe u Švici krstili ste 509 djece, vjenčali 224 para, a na vječni počinak ispratili oko 477 duša.

Većina nas se ubraja u te brojke. S nekima ste od početka života. Gledali ste nas kako ulazimo u župnu zajednicu, rastemo, učili ste nas temeljima vjere, pričestili nas, spremali za krizmu i mnoge djevojke i mladiće otpratili do oltara.

Brinjski ste sin, Gospodine, ali mi Vas smatramo pravim Švičaninom, jer ste tijekom ovih godina svom narodu u Švici stalno bili na raspolaganju, u onim lijepim i radosnim trenutcima, a isto tako i u trenutcima žalosti, nesigurnosti i patnje.

Svojim autentičnim svjedočenjem vjere, svojom radošću i mudrošću, svojom spontanošću i jednostavnošću oplemenili ste i privukli mnoge vjernike.

Zahvaljujemo Vam na nadahnutim i poticajnim propovijedima, podršci, angažmanu oko mladih, a naravno i na Vašim nepresušnim i sveprisutnim lekcijama iz povijesti.

Zavaljujemo Vam što ste se pokazali kao čovjek srca, čovjek iz naroda, osoba širokih pogleda, bliska puku i uvijek spremna na šalu, pomoć i davanje savjeta.

U trenutcima Vaše bolesti 2010. i 2018. godine bili smo složniji nego ikada. Vaša muka sjedinila je tada Švičane u molitvi, a nadam se da će Vaše odsustvo sada polučiti jednake ili slične rezultate, kako bismo se što više ujedinili i djelovali u svrhu dobra naše župe i svih župljana, posebice djece i mladih.

Želimo Vam uputiti još mnogo dobrih želja i poticaja, a to su sljedeći: da imate bistro oko koje može uočiti one sitne i marginalizirane koji trebaju zaštitu, da imate istančano uho pomoću kojeg će te čuti one obespravljene i nemoćne. Da imate prodoran glas za daljnje naviještanje radosne vijesti, sigurnu i čvrstu ruku kojom će te usmjeravati druge prema dobru, jake noge koje Vas mogu ponijeti gdjegod treba, snažnu volju za napretkom i duhovnim rastom, i nadasve veliko i otvoreno srce.

Majka Tereza je rekla: Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju. Sukladno tome, želimo Vam da ostanete jednostavan, skroman i ponizan prijatelj nas običnih ljudi.

Molimo Vas da nas pamtite u dobru, da nam ne zamjerajte naše ljudske gluposti i slabosti, te da nas se sjetite u svojim molitvama. Uvijek imajte na pameti ovu činjenicu: ovdje u Švici stekli ste prijatelje za cijeli život. Ovdje će te uvijek biti naš Gospodin, naš POP MILE, jedan i jedini, bez obzira gdje se nalazili. Neka Vas svakodnevno prati i blagoslivlje dragi Bog i svojim zagovorom čuva BDM. Hvala Vam na svemu, sretno i doviđenja.

Dražena Rubčić, vjeroučiteljica