Biskupijski susret mladih u Smiljanu

2023-09-23

Pod geslom "Na Tvoju riječ bacit ću mrežu", na početku jesenskih kvatri i molitvi za duhovna i redovnička zvanja te molitve za posvećenje katoličke mladeži, 23. rujna, održan je Biskupijski susret mladih u Smiljanu.

 Preko dvjesto mladih vođeni svojim župnicima i vjeroučiteljima, program su započeli pobožnošću Križnog puta na brdu Krčmar (773). Križni put je predmolio preč. Mišel Grgurić povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, dok su postaje predmolili mladi iz svih dekanata Gospićko-senjske biskupije. 

Na vrhu Krčmara malo su odmorili, fotografirali se a zatim se spustili u župnu crkvu Gospe Karmelske na svetu misu. 

Misu je predslavio biskup mons. Zdenko Križić u zajedništvu sa ostalom braćom svećenicima. Pojašnjavajući prispodobu o sjemenu, biskup je uputio mladima riječi ohrabrenja. Naveo je primjer trave koja je izrasala u sred asfalta i usporedivši mlade s travom i njezinom snagom, potaknuo ih je na razmišljanje o snazi koju nose i kojom mogu mijenjati situacije oko sebe, kojom mogu mijenjati svijet. 

Biskup je mladima rekao kako se ne trebaju bojati zahtjevnosti Kristova puta i da budu oprezni s lakim alternativama, jer laki put nije uvijek i najbolji put. Naveo je primjer poznatih ljudi koji su imali veliko materijalno bogastvo koje ih nije ispunilo, te su usprkos svemu što su posjedovali, sebi oduzeli život. Na kraju propovijedi, biskup Zdenko je rekao da se moli da svi prisutni mladi budu ono "četvrto zrno" koje pada na plodno tlo te daje urod. Biskupijski zbor mladih animirao je svetu misu ali i kasnije svojim pjevanjem poticao mlade na veselje. 

Nakon završetka mise i blagoslova, o svom poziv posvjediočio je Karlo Špoljarić, bogoslov. Karlo je mladima govorio o svom životu i teškoćama, odlaženju od Crkve ali ponovnom vraćanju, otkrivanju ljubavi i prepoznavanju poziva na svećeništvo. Zatim su vlč. Goran Antunović i o. Marko Maglić mlade upoznali sa događajem SHKM-a te ih pozvali na uključenje u organizaciju. Kako mladi a i svi prisutni ne bi bili gladni, pobrinuo se vlč. Nikola Turkalj, koji je osigurao velike obroke tokom cijelog susreta. 

Nakon dobrog ručka, mladi su se podijelili u grupe koji se bili razvrstane po bojama "ribica" tj. akreditacija. "Ribice" su sudjelovale u igrama na pet punktova gdje su odmjeravali snage u fizičkoj spremnosti, kreativnosti, asocijacijama i vokabularu. Dio s igrama završio je jednim zajedničkim "bansem" u kojem su bili uključeni svi mladi i nekoliko svećenika. 

Susret je završio predstavljanjem Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Časna majka, s. Dobroslava Mlakić, kratkom prezentacijom upznala je mlade s utemeljiteljicom Družbe, službenicom Božjom s. Krucifiksom Kozlić te prisutnosću sestara u Lici. Družba sestara Presvetog Srca Isusova u Lici djeluje 90 godina, kroz povijest, skoro na svim župama i to kroz odgoj mladih i karitativnu djelatnost a trenutno se nalaze u Ordinarijatu gjde vode domaćinstvo.

Vlč. Josip Tomljanović povjerenik za pastoral mladih zahvalio se svima koji su pomagali u organizaciji susreta, od kuhinje, postavljanje šatora, čišćenju prostora, animatorima a najviše mladima koji su se odazvali.

Izvor: GSB