EVO ČINIM SVE NOVO! (za mlade)

2021-03-23

Početak

1. Pitanje:

Kršćanstvo govor o prošlosti ili navještaj budućnosti?

Kršćani zatočenici prošloga ili stvaraoci novoga?

Zašto se kršćanima prigovara da su zastarjeli, nisu za novo i suvremeno poput onoga sedmoškolca koji je svojedobno, na upit župnika, zašto ga nema na župnom vjeronauku-katehezi odgovorio: ja sam za "novi svijet"?


2. Da se pokaže kako je Isus donio "novo", poveo prema "novom":

Prisjetite se svega što ste učinili na vjeronauku u školi ili čuli-doživjeli u crkvi?

Razmislite sami i ozbiljno, ali ne povodeći se onim što je 'tko negdje rekao'.


3. Poruka

a) Humanistička psihologija tvrdi da u svakome čovjeku ima nešto dobra, i da treba svakome pristupiti s njegove dobre strane, ili s dobre točke, a ne tragati za njegovom "Ahilovom petom". Tada, kažu psiholozi, postoji mogućnost da sâm grešan i zao čovjek iziđe, bez bojazni, iz svojega brloga i da se otarasi zla.

A dokle god on strahuje da će ga drugi uništiti, on će se kriti u svome zlu.

Oni grešnici koji su priželjkivali osloboditi se vlastitoga grijeha Isusa se nisu bojali. Oni su iz njegovih očiju i pogleda nazrijevali spas i dobrotu.

Osuda može čovjeka još više pokopati, a ljubav ga i milosrđe mogu spasiti. U pitanju je njegova unutarnja spremnost, ali i mogućnost da može i dalje živjeti dostojno čovjekova imena. Da ga barem netko prihvati kao čovjeka, kao što je Isus prihvatio "ženu prijavljenu za preljub".


b) Često smo svi mi zatočenici prošlosti. Ona nas znade sputavati i priječiti nam da se otvorimo budućnosti. Gospodin, kakvog nam prikazuje Biblija, jest Bog živih - on nas vodi budućnosti, pripravlja nam radost koja se sastoji u prijelazu iz smrti, grijeha u život. To je bit vazmenoga otajstva koje ćemo posebno slaviti u Velikome tjednu.

Potrebno je da taj osjećaj za budućnost gajimo u sebi. Istina, temelj vjere je Krist koji je došao u našu povijest i dao joj novi poticaj. Ali on nas nikad nije želio zatvoriti u prošlost, nego nas uvijek poziva da na njezinim temeljima izgrađujemo budućnost. Možda kao nikad do sada u povijesti tu potrebu otvaranja i hoda naprijed svi osjećamo. I to je neophodni zahtjev našega zalaganja i naše vjernosti Kristu.

Nitko te ne može 'natjerati' da dođeš u crkvu na Misu, što se zove i "Susret sa Uskrslim Isusom".

Odluči sam, ne daj se smesti, evo sada za USKRSNE DANE ..... Možda ćeš nešto lijepoga doživjeti.... Bog na tebe računa!