DRUGA VAZMENA NEDJELJA ( 16.4.2023.) Uskrsna vjera - put u obnovu

2023-04-16

Misno evanđelje: Iv 20,19-31

Evanđelje druge vazmene nedjelje opisuje nam poznati "slučaj" apostola Tome, koji je sumnjao u Isusovo uskrsnuće, iako je Isus pred njime i drugim apostolima više puta najavio da će "trećeg dana ustati", tj. uskrsnuti. Ovdje je važno iztaknuti da se Toma glede Isusova uskrsnuća nije nimalo razlikovao od ostalih apostola – svi zajedno bili su "nevjerni" kao Toma. Uostalom, zar bih ih Isus upravo zbog toga prekorio kad je došao među njih, a Toma nije bih s njima!

Isus je nakon osam dana osobno došao i raspršio Tominu sumnju pokazavši mu svoje rane. Toma je vidio svih pet Isusovih rana i čvrsto povjerovao. Ojačan u vjeri, on je poslije podpuno ispunio svoju životnu zadaću. Otišao je čak u Indiju propovijedati Evanđelje i tamo je mučeničkom smrću potvrdio svoje djelo. Zato i dandanas u Indiji živi oko milijun kršćana u četiri biskupije i ponosno se nazivaju "Tomini kršćani", a kod grada Madrasa se nalazi i križ iz 7. st. za koji se vjeruje da označava mjesto mučeničke smrti Sv. Tome apostola.

Međutim, taj "slučaj" apostola Tome današnjim kršćanima posvješćuje važnost pitanja tko će danas - u ovom velikom padu vjere na Zapadu - učvrstiti vjeru kršćanima! Tko će - i u Europi i u Hrvatskoj - pomoći drugim ljudima da dođu do iskustva vjere da je Isus živ i da je On među nama? Jedno je sigurno - u ovom vrjemenu velikog posrnuća vjere potrebna je doista jedna nova i hitna evangelizacija, novo uvođenje u iskustvo da je Isus živ, da je uskrsnuo i da je sada s nama.

Jedan od načina kako to izvesti je i poruka Božjega milosrđa, koju je 2000. godine za cijelu Crkvu proglasio i žarko preporučio Sv. papa Ivan Pavao (zanimljivo, u toj prigodi je rekao: Ovo je najsretniji dan u mojem životu.). Tu Poruku prihvatili su i nastavili također papa Benedikt i papa Franjo. Zato se 2. vazmena nedjelja naziva Nedjeljom Božanskog (ili Božjega) milosrđa.

Za one koji ne znaju, Pokret Božjeg milosrđa nastao je nakon 1931. god., kada se uskrsli Isus jedne nedjeljne večeri ukazao poljskoj redovnici Faustini. Isus je k njoj, baš kao i apostolima, došao u vidljivom tjelesnom obliku. Međutim, novost je u tome što Isus izričito traži od nje pokretanje jednog oblika nove evangelizacije kroz obnovu vjere i pouzdanja u snagu njegove žrtve na križu - dok je stajao pred Faustinom iz Isusova srca su kao crvene i bijele zrake izbijale krv i voda. Faustina je zapisala Isusove riječi kako će obnova doći snagom Duha Svetoga kroz sakramente, a osobito sakramente ispovijedi i euharistije, tj. sv. mise. A to nam je i put izlaza iz svih problema!

Dakle, poruka je Nedjelje Božjega milosrđa jednostavna: kao što je Isus došao učvrstiti vjeru Tome apostola, tako je došao učvrstiti vjeru Sv. Faustine i preko nje potaknuti i nas na novu obnovu vjere i pouzdanja u Boga, hitno potrebnu za današnje vrijeme. A poglavito našemu narodu u provaliji demografske katastrofe. Isus i Evanđelje nam je jedini put za izlaz iz krize! Zato je Sv. Petar naglasio da osim Isusa Krista "nema pod nebom drugoga imena po kojemu se možemo spasiti"! Aleluja!

A.K.