Božićni dani za obiteljskim stolom

2020-12-23

Priredio: prof. dr. Milan Šimunović

Božićni su dani izvrsna prilika za jačanje obiteljskoga zajedništva. To se na poseban način događa za obiteljskim stolom. Nažalost, u mnogim se obiteljima obiteljski stol sve manje vrednuje kao mjesto susretanja. Često djeca i mladi jedu kada i što hoće, ne računaju na 'zajednički stol', jer im je to dosadno. Trebalo bi ih ipak priučavati na to 'stolno zajedništvo', da tako jednoga dana u svojoj novoj obitelji to prakticiraju. Bilo bi dobro da o ovome vode računa i roditelji, osobito očevi, a ne da svojom odsutnošću u nekom svojem društvu, 'pokvare' obiteljsku atmosferu.Ukinemo li sve lijepo običaje, kuća/stan postaju prostor samo da se obavi ono najnužnije, a sve manje 'topli dom' gdje se mnogo toga uči, slavi i živi, bez čega život postaje sve 'siromašnijim-praznijim', uza sve materijalno bogatstvo koje možda ima.

Ovdje se donose neki noviji obrasci molitava kod stola. Lijepo je da to predvode naizmjenično jedan od roditelja te djeca, baka i djed ili neki drugi članovi obitelji. Dakako, otvorenost Duhu Svetomu, nadahnut će obitelj, ili barem nekoga od članova, da unese 'svoje riječi', da se spontano izrazi, a ovi tekstovi mogu biti samo određena pomoć. Dakako, redovito se zapali svijeća, uz neki nakit (cvijet). Tu djeca mogu pokazati svoju kreativnost, primijenivši ono što su učili na vjeronauku u školi ili na župnoj katehezi.

*****************************************************************************

1. Badnja večer (24. prosinca - prije polnoćke)

Predmolitelj:

Blagoslovljen budi, Bože Oče svemogući: sjećamo se betlehemske noći kada je Isusovo rođenje obasjalo svijet. Neka obasja i našu obitelj, naše selo i cijeli svijet.

Poslije toga rekne:

Pomolimo se za sve naše žive u rodu, a posebno za sve pokojne, za one kojih se nitko ne sjeća (tu se mogu navesti neka imena):

Lijepo je da otac ili majka poškrope kuću blagoslovljenom vodom.

Može se zapjevati (ili staviti na neki elektronički aparat) neka božićna pjesma....


2. Božić (25. prosinca)

Predmolitelj:

Danas nas se rodio Spasitelj, Krist Gospodin.

Potom se, uz čestitku, izriče blagoslovna molitva:

Krist se rodio, slavimo ga. Radosno zahvalimo Novorođenom Spasitelju koji dolazi da nam dadne trajan život. Zahvalimo mu za tolika dobročinstva, posebno i za ovu hranu koju ćemo blagovati. Neka ovaj ručak pojača naše zajedništvo u našoj obitelji i župnoj zajednici.

Po Kristu Gospodinu našemu.

Svi: Amen. Slijedi: Oče naš.....


3. Drugi dan Božića (26. prosinca) slavi se Sv. Stjepan Prvomučenik,

Predmolitelj:

Bože, naš župni zaštitnik, Sv. Stjepan prvomučenik nije prestao naviještati radosnu vijest o Isusu Spasitelj pa i onda kada je riskirao život. Molimo ga da nam bude zagovornikom u našim obiteljskim izazovima i kušnjama, kako bismo izdržali i onda kada nešto treba potrpjeti.

To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Svi: Amen.


4. Blagdan Sv. Obitelji (ove godine u nedjelju 27. prosinca)

Taj dan obitelj će posebno moliti za učvršćivanje obiteljskoga jedinstva:

Predmolitelj: Blagoslovljen da si, Gospodine, koji si se rodio u jednoj obitelji . S Marijom i Josipom zahvaljujemo ti za našu obitelj, za tolika dobročinstva, osobito za ustrajnost u dobru i radosti te strpljivost u zlu i žalosti. Krijepi nas i ovom hranom da ti ostanemo vjerni na svom životnom putu. Po Kristu, gospodinu našemu. Svi: Amen. Zdravo Marijo ....


5. Nova godina

Predmolitelj: * Neka našu obitelj blagoslovi Gospodin i neka nas čuva.

* Neka nas Gospodin licem svojim obasja.

* Neka pogled svoj svrati nas i u Novoj godini mir nam donese.

* Neka po ovom jelu okrijepi naše snage

kako bismo trajno rasli u životvornoj ljubavi. Amen. Oče naš...


6. Tri Kralja - Bogojavljenje (6. siječnja)

Predmolitelj: Gospodine, Bože naš, tvoj se Sin Isus pojavio na svijetu da prosvijetli one koji su čamili u smrtnoj sjeni. Daj da poput Svetih Triju Kraljeva hodamo za njim, istinskom zvijezdom i trajno Ti zahvaljujemo za obilje tvojih darova. Po Kristu Gospodinu našemu.

Svi: Amen. Oče naš .....